Условията в планината са изключително тежки. Има прясно навалял сняг

...
 Условията в планината са изключително тежки. Има прясно навалял сняг
Коментари Харесай

Най-страшните лавини в България - 11 загинали на Мальовица 1956 г...

 Условията в планината са извънредно тежки. Има прясно навалял сняг с дебелина 30-40 см, като за зла неволя е насъбран върху заледена основа. Алпинистите избират да вървят диагонално вместо по долината по зимната маркировка и след това непосредствено да се качат към превала сред Орлето и Мальовица. На ската на връх Орлето злокобната лавина потегля. Белият пъкъл от типа " снежна дъска " е с размери 57 м широчина и 79 м дължина и се оказва съдбовен за групата. Снежната маса, която затрупва алпинистите, е 1403 куб. м. Най-дълбоко затрупаният е открит на 7 метра дълбочина.

Единадесетте починали са Мария Тутурилова (единствената жена), Иван Цветанов, Тончо Деянов, Александър Ботев, Христо Йонков, Михаил Угляров, Тодор Николов, Костадин Върбенов, Вуто Колчев, Красимир Мартинов и Чавдар Костадинов (най-младият в групата, тогава едвам на 17 години). Оцеляват Емил Станчев, Петър Варенчик, Георги Топалов, Георги Стоянов и Спас Малинов.

 

Трагедията предизвика креативното ентусиазъм на Блага Димитрова, която основава романа си " Лавина " (1971 г.), по който по-късно (1982 г.) и сниман и едноименният филм. Те не следват директно събитията от Орлето, само че предават духа и философията на протичащото се в планината.

 

Голямо снежно злополучие е записано и през 1974 година По Белия улей под Мальовица пада една от най-големите лавини у нас. Дължината на нейния път е към 2500 м. Стихията затрупва четирима души.

 

След разрушаването й от лавина хижа " Безбог " в Пирин е издигната още веднъж. След време втора лавина отново се стоварва върху нея и нанася тежки повреди. Това постанова хижата да бъде издигната на ново място от другата страна на езерото, на надалеч по-безопасно място. Според данни на Планинската контролно-спасителна работа жертвите у нас годишно са 2-3-ма души.

 

През последните години най-често произшествия с съдбовен край стават със сноубордисти, които карат отвън маркираните писти. В търсене на по-висок адреналин те провокират сриване на снежна маса и постоянно намират гибелта си.

 

В тази връзка през днешния ден от Планинската избавителна работа предизвестяват за лавинна заплаха на Витоша след изобилните снеговалежи от последните няколко дни, съпроводени със мощни ветрове. Условията за туризъм в планините като цяло са неприятни. " Препоръчваме при разходки на Витоша над хижа „ Алеко “, да се минава единствено по така наречен „ Зелена писта “, последваща относително безвредния зимен маршрут ", поучават експертите.

 

Пътуването в планината през зимата в никакъв случай не е изцяло безвредно. Избягването на лавини зависи от голям брой фактори: избирането на верния маршрут, климат и човешки фактори. Няколко спомагателни неща могат да понижат риска. Не бива да се следват непознати следи в снега, изискванията сигурно се трансформират, откакто са направени тези следи. Трябва да се следи пътната конюнктура и да се означават места, където има нов насъбран сняг, липса на растителност или щета. Обикновено не се предлагат високи звуци в планината или други действия, които могат да задействат лавина.

 

Между 55% и 65% от жертвите при лавини умират, а 80% от хората, останали на повърхността, оцеляват. Те умират най-вече от измръзване. За изцяло затрупаните от лавина сериозни са първите 15 минути. Шансът за оцеляване през това време е 93%. След приключването на 15-те минути той спада до 35%.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР